Friday, March 20, 2009

Condica de reclamatii




PAREREA TA CONTEAZA!





2 comments:

Anonymous said...

Buna ziua d-l profesor.Voi trece la subiect pentru a nu rapi in mod injust din timpul d-voastra.
Nu sunt de acord cu pastrarea pentru Master,anul II la sectia ``Relatii si Institutii internationale`` a aceluiasi numar de locuri la buget pt cei care au terminat facultatatea cu patru ani.Consider necesar uniformizarea numarului de locuri.Separatia era poate necesara la inceput, cand au avut loc inscrierile,in primul semestru din primul an.Mai departe,a se pastra diferentierea nr. de locuri la buget in functie de cati ani au absolvit studentii facultatea este nu numai incorect, dar si ilogic.Si acest lucru din mai multe motive:
1.Este aceeasi materie care trebuie predata si aceleasi exigente din partea profesorilor.Aprecierea de notare este aceeasi.
2.Se ajunge in situatia ca unii studenti care au medii bune, de 9.20 sau 9.40 sa nu poata intra la buget pentru ca sunt doar 8 locuri pentru cei care au absovit facultatea cu patru ani, iar alti studenti, cu medii mult mai mici,de 8,50 sa poata intra la buget intrucat au un numar mai mare de locuri,ei absolvind facultatea cu 3 ani.Pentru ce acest lucru? Pentru ce aceasta discriminare? Cei care au 3 ani de facultate au peste 20 de locuri la buget, iar cei care au 4 ani au doar 8 locuri,iar acest lucru va dura pana la finalul masterului? Daca asa va fi, atunci, mi se pare acest lucru o absurditate.Iar pe de o alta parte se pierde mult din calitatea pregatirii.Studentii ce au absolvit 3 ani pot sa trateze mult mai lejer materia de studiu, pentru ca stiu ca au sanse mai mari sa prinda un loc la buget, iar cei ce au absovit 4 ani sa fie intr-o goana nebuna si paroxistica dupa note foarte mari pentru a reusi sa intre pe acele cateva locuri de la buget.Si aceasta goana nu se traduce printr-o asiduitate crescanda la invatarea materiei si perfectionare proprie,ci vor apela la orice mijloace,se vor deda la orice metode pentru a reusi sa prinda acel loc ``de aur`` la buget. Apare pe de o parte un decalaj evident intre pregatirea studentilor de la master(care studiaza aceeasi materie, fara deosebire)in functie de anii de studii anteriori, iar pe de alta parte se instaleaza o profunda frustrare intre studenti, frustrare nejustificata.Un student bine pregatit plateste taxa pentru ca a absolvit 4 ani in trecut si cei din situatia sa nu beneficiaza de un nr.mai mare de locuri la buget,iar un student mult mai slab, nu medii mai mici, sa beneficieze de buget pentru ca a absolvit facultatea cu 3 ani si deci are un nr.cu mult mai mare de locuri.Acest lucru mi se pare profund incorect si in mod clar in defavoarea unei categorii de studenti.
3.Bursele sunt comune.Daca exista locuri diferite,unde se intra la taxa sau buget in mod diferit pentru cei care au absolvit 3 sau 4, atunci mi se pare normal sa fie si burse diferite.Nu inteleg de ce bursele sunt comune, din moment ce locurile sunt comune?
In concluzie, consider necesar comasarea in viitorul apropiat a nr. de locuri de la anul 3 si 4.A se pastra situatia la acest master-``Relatii si Instituii internationale``- ca in momentul intrarii la facultate,in privinta nr.de locuri pentru buget,mi se pare un lucru nu numai nepotrivit si discriminatoriu, dar si profund neproductiv, asa cum am sustinut.
Va doresc o zi buna.

Claudiu Lucian Topor said...

Buna ziua. Am retinut mesajul Dv si promit ca voi face cunoscut conducerii facultatii aceste observatii pertinente, de bun simt. Nu promit ca se va corecta ceva, dar este bine sa se cunoasca faptul ca studentii nostrii, masteranzii, s-au maturizat si observa gaurile uriase din sistem. Aveti dreptate. Se creaza discriminare din foarte multe puncte de vedere. O dovada in plus ca sistemul nou de invatamant (zis si Bologna) cauta sa se impuna prin mijloace necompetitionale in detrimentul celui vechi. Stiu ca nu va consoleaza, dar va pot sugera si un altfel de exemplu. Este daca vreti si situatia mea. Situarea pe aceeasi trapta a doctoratului Bologna (un fel de fituica referat construita in 3-4 ani de compilatie)cu doctoratul de tip vechi, unde exigentele erau mult mai mari si reuseai sa scrii o teza in cel mai fericit timp, vreme de 6 ani. Multi dintre noi am muncit si am crezut in foloasele academice ale acestui tip de cercetare, dar, o data cu noul tip de invatamant Bologna, se pare ca devenim victime colaterale. Nu stiu daca mai exista o sansa, e drept infima, sa corectati aceasta eroare, pregatind bine examenele si obtinand rezultate peste cele ale altor colegi, trecand astfel de la sistemul cu taxa, la cel fara taxa? Se intampla asa fiindca, in mai toate tarile europene, Masteratul a devenit o mare afacere.Un bun prilej de a plati taxe peste taxe. Sistemul Bologna obliga absolventul sa urmeze ciclul doi, pentru a gasi o slujba multumitoare, si atunci evident ca masteratul devine fenomen de masa, deci foarte atractiv financiar. Am retinut offul Dumneavoastra si tot ce pot sa va promit este ca voi cere la randul meu explicatii pentru aceasta situatie. Dincolo de toate acestea, eu va doresc mult succes in anul universitar care urmeaza si acum, evident, vacanta placuta.
C.T.